söndag 26 oktober 2008

Kattpiano - Snart i var mans hem

















Ett av de mer tvivelaktiga verk som den tyske mångsysslaren och jesuiten Athanasius Kircher (1601 - 1680) lämnade efter sig är ett kattpiano. Kircher anses varit en mycket begåvad man. Som bla. egyptolog, medicinare och uppfinnare av den första megafonen kom han att bli vida omskriven, och publicerade själv ett 40-tal verk inom sina många områden.

Karn måste haft ett otroligt sinne för humor när han en dag (i teorin) kreerade ett kattpiano för att stilla en stressad italiensk prins. Idén var simpel och genial:
Tag ett gäng katter med olika pitch på jamandet. Sätt dem i varsin låda och tryck sedan på en tangent, varpå en pinne helt sonika förs upp i ändalykten på kattkraken som ger ifrån sig ett, förhoppningsvis, gudfruktigt ljud.

Illustrationen kommer från hans egna verk Musurgia Universalis, vilken är en musikencyklopedi i tio delar och som bla. även tar upp självspelande instrument. Detta är en nyupptäckt förmåga och jag kommer troligen ha anledning att återkomma till denne fantastiske kreatör både en och två gånger.

Läs mer: Nobody was talking internet in the 1650s

2 kommentarer:

Sigge sa...

Jag ställer genast upp! Vad gör man inte för konsten. Vad blir lönen? Jag jobbar ju inte utan ersättning. Loungen ska vara fylld med strömming, grädde, yoghurt å korgar fyllda med äckligt mjuka kuddar att ligga i!

Kaka sa...

Det kommer att svida Sigge. Är det verkligen mödan värt?