onsdag 10 december 2008

Kompletta skivor: Atomic Swing - A car crash in the blue


I brist på kreativitet gör man det enkelt för sig. Man listar saker. I serien "Kompletta skivor" kommer, precis som titeln anger, fulländade verk presenteras - skivor där samtliga låtar är små mästerverk av den ena eller den andra anledningen. Dessa album görs än idag men blir allt svårare att finna nu när mediet är digitalt och ryckt ur sitt sammanhang i form av lösa mediefiler.

Ordet "komplett" gör det överflödigt att i fortsättningen behöva dra till med floskler som: magiskt, episk, fulländad, - ett mästerverk och så vidare. Ett album kan vara fulländad på lite olika sätt, utan att för den skull tillhöra världens_bästa_skiva-kategorin.

Först ut är då Atomic Swing debutalbum "A car crash in the blue". I det här fallet är motiveringen enkel: Skiva som undertecknad nött på så pass mycket att _alla_ låtar gått in i andra eller tredje andningen. Skivan har spelats i hem-miljö sedan unga år - hela familjen var involverad. Den har nötts i ungdomens allra första frigörande episoder där folkölen florerade och försiktiga nyp, trånande blickar och kärleksmöten tillhörde vardagen. Den har spelats under resor till "stugan" där fiske och umgänget i vuxna unga herrars gemenskap för evigt kommer att uppskattas. Den har absolut spelats för godisfabrikens helgpraktiserande ungdomar och dess lekamen, som vid arbetsdagens slut dansat hejvilt till de mer uppspeedade låtarna. Den har spelats i sorg och till fest, kaka och sej, i regn och i sol, vår och höst - ja, du börjar nog förstå.

Niklas Frisk, orkesterns sångare, gick så småningom vidare och har pysslat som mångsysslare och varit involverad i diverse projekt. Idag spelar han med fröken Nina i A Camp som släppt en lysande skiva i dagarna.

För att få med någon form av personlig relation till allt det här kan nämnas att herr Frisk i unga år idkat älskog med min morbrors f.d fru på en tvättmaskin i en källare någonstans i mellansverige och att fröken Ninas lillebror har en annan orkester tillsammans med en god kamrat.

Låten nedan heter Carnival stall och är bra.


Inga kommentarer: