tisdag 25 november 2008

Eldorado


Kjell Alinge. En Gud för de osammanhängande meningarnas kreatörer. Jag har fascinerats av Kjell sedan unga år. Jag minns som femåring en radioapparat i klassisk bergsprängaranda ståendes i vårt åttiotalskök. Där fanns blå rottingmöbler med tillhörande glasbord och en korkmatta som luktade en smula uppstötning när den skurats. På bergsprängaren, som var futuristisk och väldigt klumpig, fanns en märklig knapp. Knappen var rektangulär, kromad och längst till vänster fanns en fyrkantig lampa som lyste gult om man tryckte in den. 3D bass stod det med lagom häftiga bokstäver. Jag tyckte mycket om att trycka på den där knappen och av någon anledning så är det Kjell Alinges röst som kommer ur högtalaren när jag upprepar händelsen i mitt inre.
Kjell står bakom programmet Eldorado som faktiskt härstammar från åttiotalets dagar. Det har legat i träda ett slag för att under 2006 åter gro i SR P2's regi. Programmet spelar ambient, elektronisk och ibland "konstmusik". Mellansnacket sköts av en svamlande Kjell som för det mesta, till synes, slänger ur sig osammanhängande smörja. Till en början tar det emot, kroppen skriker efter en normal talsyntes, meningsuppbyggnad och kontenta. Men köttet så sakteliga efter, öronen slappnar av och man börjar förstå sammanhanget - och det är smått briljant! Kjell skapar precis det du vill höra, ditt medvetna drar slutsatser och din kropp njuter av tonerna till all världens samlade musikproduktion - skarpt koncentrerad och medvetet levererad i rätta mängder.

Här ett utdrag ur Kjells blogg, kallad "Smogg"

"Revisorn ligger i micron och sladdarna smattrar mot fönstren

Måndag 17 november
Det är en ljudupplevelse.
Jag försöker banda och mixa med en ny upptagning av rivning av mindre stadsdel, men det tutar upptaget och resten av dom inblandade finns på flytande glöggfärjor fram emot julen."

Vad säger du nu? Ta å lyssna på Eldorado, torsdagar runt 22. På P2. Å på webben i form av strömmande medium däremellan.

Inga kommentarer: