onsdag 19 november 2008

Kölnerdomen som tv-spelsnostalgi


I trångsynthetens Sverige där ombyggnad av slussar och stadsbibliotek möter ideliga motstånd, är det en fröjd att se att någon är vågad, och lyckas övertyga andra om att slänga in ett modernt avtryck i en så pass historiskt aktad byggnad som Kölnerdomen.

Kölnerdomen fick sitt ursprungliga glasmosaikfönster förstört under andra världskriget och när det beslutades att en ny mosaik skulle installeras fick konstnären Gerhard Richter uppdraget. Gerhard tog sig en funderare och gjorde därefter "åttiotals-nostalgo-tv-spelsfönstret". Det drygt 20 meter höga fönstret täcktes av 11.500 kvadratiskt formade glasbitar fördelade i 72 kulörer. Mosaiken, som kostade drygt 40 miljoner att tillverka, tillkom genom donationer och Gerhard själv tog inte ett öre för arbetet. Som hängiven TV-spelsnostalgonörd kan jag inte unvika att tänka på tidiga C64-spel som "Boulder Dash" eller Nintendos "Ice Climber" för att nämna några exempel.

Vad jag är mest förundrad över är: Hur i helvete lyckades man "övertala" de kyrkligt involverade, en hel stads invånare och hundratusentals årliga besökare att låta installera TV-spelsnostalgi i en drygt 800 år gammal katedral? I trångsynthetens Sverige kommer något liknande troligtvis aldrig att hända - Varför? Ring ditt närmaste länsmuseum eller länsstyrelse och fråga - I dare you. I double dare you!



Inga kommentarer: